Black Hills Estate Winery

Back

Design that fits the landscape.

What’s unique about the design of the Black Hills Estate Winery is its interpretation as a modest industrial building, free of Disney Imagineering and Napa influence. Its character is inspired by programmatic needs and rigid geometry of the vineyard.

Its efficient plan is based on organizing workspace around a central crush pad that is multi-functional and connects the lab and administration areas to the fermenting tanks and barrel storage. The crush pad provides views that extend visually into the vineyard, connecting the user with the stunning natural context.

The building form celebrates the linear quality of the vineyard by encouraging visitors to walk through the vine rows, from the entry pavilion, constructed from leftover building material, to the main entrance. A skylight and the view through the building, from one end of the vineyard to the other, reinforce this linear gesture.

The Black Hills Estate Winery is known for its modest production volume, reinforcing the proprietor’s commitment to quality rather than quantity. Their architecture is consistent with their wine: honest and straightforward, intended for a sophisticated palette.

Project Cost

$1,100,000

Size

5,128 sq ft

Completion

Sept 2006

Sustainable Features

  • Natural ventilation and low E2 glazing reduces heat gain
  • Uses regional and low-emitting materials
  • On-site stormwater management system
  • Shading devices strategically reduce solar heat gain while providing natural light

Awards

Lieutenant-Governor of BC Award of Merit, 2008

Architectural Institute of British Columbia

Excellence in Concrete Construction, 2007

BC Ready-Mixed Concrete Association

Client

Black Hills Estate Winery

Location

Oliver, B.C.

Category

Wineries & Hospitality