Hollyburn Country Club Spa Locker Rooms

Back

Hollyburn Country Club is one of British Columbia’s most prestigious private clubs. HDR | CEI has completed significant upgrades to its facilities since 2009, starting with the pool and fitness facilities before being retained to renovate the spa change facilities in 2014.

The spa change facilities dated back to the Club’s origins from the 1960s and were long overdue for an upgrade. An important step in attracting new members, the Club wanted to upgrade these facilities with the goal of creating the feel of a high end spa, as opposed to fitness centre change rooms. High end materials were used throughout; wood veneer and glass lockers were selected, with high end fixtures, lighting, and no shortage of custom millwork. The layout of the space was modified significantly, with the addition of more alcoves designed into the space to address modern privacy needs, as opposed to a large, wide-open change space.

The scheme was kept modern and clean, while still maintaining a warm feel. Lighting played a key role in achieving this, with indirect lighting used throughout to create a feeling of relaxation, calmness, and warmth. Natural light was not an option due to the partially underground placement of the facilities within the Club, but indirect lighting, as opposed to harsh direct light, helped the design team to achieve the perception of natural light in the dressing room areas, with most lighting concealed in coves. High design fixtures were selected for the lounge areas of the spaces.

Given the restraints of the existing space, it was important to maximize the use of what was available. Ceilings were raised as high as possible while still being able to accommodate mechanical services, and any odd nooks and crannies in the footprint of the space were utilized wherever possible.

The design team took an “everything in its place” approach. A great deal of thought went into designing a space for every possible detail, from hiding the mechanical and electrical systems behind sliding wood panel doors that blend in with the design of the space, places to hide hair dryer cords, and compartments for supplies like towels, lotions, soap and cotton swabs. With nothing exposed, the spaces have no visible clutter, contributing to a calm, clean, minimalist environment.

Radiant panels were used in the ceiling to provide energy efficient heat, and LED lighting is used throughout the entire space. Low flow water fixtures were also incorporated, reducing water consumption in the facility.

Project Cost

-

Size

-

Completion

Spring 2015

Client

Hollyburn Country Club

Location

West Vancouver, BC

Category

Recreation & Community