Lefebvre-Smyth Residence

Back

House on the hill.

This single family residence sits on a spectacular Okanagan property on the west bank of Skaha Lake. The building is oriented towards the view to the south of Kaleden Village and eastward towards the lake.

Due to the steep sloping site, the building footprint was minimized in order to reduce complex foundation construction. The majority of living space is placed on a second floor cantilevering over the steep gorge of the property.

The building form is primarily defined by the sloped roof. The roof slopes to the south as a shading device that blocks the extreme summer sun from penetrating into the living space. The shallow slope is repeated over the service block, which includes the garage, laundry facility and studio.

The building is constructed from materials including glue laminated beams, wood decking and TJI’s. The building is modernistic in its form. It responds to the unique site and climate and is expressive of its construction methodology.

Project Cost

$850,000

Size

3,000 sq ft

Completion

April 2012

Sustainable Features

  • Storm Water Management
  • Water Efficient Landscape
  • Water Use Reduction
  • Regional Materials
  • Carbon Dioxide Monitoring
  • Ventilation Effectiveness
  • Low-Emitting materials
  • Daylight and views
  • Innovation in Design

Related News

Lefebvre-Smyth Residence up for Gold

Nov 29, 2012

Awards

TOMMIE 2012 Silver Winner

Canadian Home Builders Association Central Okanagan

Client

Yvonne Lefebvre and David Smyth

Location

Kaleden, B.C.

Category

Residential