University of British Columbia’s Allard Hall Faculty of Law Building

Back

Making a case for collaboration.

Allard Hall Law School at UBC’s Vancouver campus is the first purpose-built, all-new building for a Canadian law school in 30 years. Located at the north end of the East Mall adjacent to the Chan Centre, the building overlooks one of the main entrances, and most prominent sites, on the campus. Design began in the spring of 2008, a joint venture by CEI Architecture and Diamond and Schmitt Architects.

The vision was to create a world-class law school building for the 21st century. The existing law school was divided into small spaces; the new facility is open and accessible, encouraging collaboration and connectivity among staff and students. Flexibility is also emphasized. The building includes a law forum, a multi-purpose assembly space with retractable seating, which can be opened up or closed off to adapt to the needs and number of users. A new three-storey law library provides premium gathering space for students, and is awash in natural light.

The technically challenging project was completed on time and under budget, and includes many sustainable features, a suitable home for the law world’s leaders of tomorrow.

Project Cost

$50,000,000

Size

160,000 sq ft

Completion

Sept 2011

Sustainable Features

  • Targeting LEED Gold
  • Geoexhange system harvests heat energy in the earth for use in the building
  • Occupancy sensors, light dimming and switching give users greater control
  • Efficient heating and cooling is delivered through radiant sources
  • Energy consumption expected to be 50% of model building of equivalent size

Awards

Award Finalist, Educational category, Excellence in Design Awards, 2012

edc Magazine

Commercial Building Award, Community-Educational/Research category, 2012

Real Estate Board of Greater Vancouver

Award of Excellence, Educational category, 2012

Masonry Design Awards

Silver, Educational category, 2012

Brick Industry Association

 

 

“We achieved constructing a building with an aggressive schedule; 160,000 square feet in 14 months. For an institutional building, that’s an incredible accomplishment.”

Client

The University of British Columbia

Location

Vancouver, B.C.

Category

Education