Valleyview Treatment Centre

Back

The Design-Build team of HDR | CEI and PCL Constructors was selected through a competitive bid process to lead the design and construction of the Valleyview mental health facility, located on the 244-acre Riverview Lands in Coquitlam, B.C.

The project will provide 38 beds—along with recreational and academic space and a variety of outreach programs—to treat youth aged 12 to 17 with significant psychiatric and behavioural difficulties, as well as individuals aged 14 and older who have a developmental disability and concurrent mental illness.

Program-specific neighbourhoods

The building comprises five residential “neighbourhoods”:

Provincial Assessment Centre: A self-contained, 10-bed living unit with its own secure admissions area, entrance, outdoor client area and administration.

  • Response Program: An eight-bed unit providing assessments for youth at risk, aged 12 to 16. Accommodates both on-site residential and non-residential clients.
  • Maples Dala Program: A six-bed unit that accommodates a residential treatment program for youth aged 12 to 17 with formal disorders of thought or affect, or anxiety disorders.
  • Maples Crossroads: An eight-bed neighbourhood that admits adolescents with complicated clinical and behavioural issues in a secure 90-day residential program.
  • Complex Care Unit: A six-bed neighbourhood for children and youth aged 7 to 18 with complex care needs. The CCU will provide a comprehensive suite of therapeutic services, with short-term treatment and intervention plans with an intended length of stay of between three and nine months.

A campus-like feel

The scale of the Facility provides a welcoming campus-like feeling that offers the right amount of space to facilitate a variety of travel options between program spaces, including indoor and outdoor routes that enable interaction with a range of program spaces. Several secure gardens and recreational zones are provided with their own space to take full advantage of sunlight, open air and the lush, treed surroundings of the Riverview campus.

The building will incorporate distinct spaces for accommodation, administration and education within an environment that ensures the safety and security of staff and clients. The design will support a diverse range of activities within the programs, and includes the following types of spaces:

  • Private client rooms
  • Social spaces (client lounges, activity rooms, dining areas)
  • Indoor gymnasium
  • Kitchen facilities
  • Secure outdoor courtyards
  • Client counselling
  • Teaching space

Building design

The Facility was designed at a scale suited to its site and context on the Riverview campus. The Facility is three storeys set on top of a secure open air parkade, with a horizontal expression that provides a feeling of integration into the natural landscape, surrounding community and sloping site. The scale and design together permit views of the natural surroundings from much of the interior spaces, especially the client rooms.

Materials and environmental sustainability

The materials of the Facility help reinforce a home-like feel and welcoming character that promotes its West Coast design aesthetic. Materials consist of light and inviting colours that evoke optimism and vitality, along with wood-look paneling that complements the natural surroundings.

The facility is designed to LEED Gold standards, with extensive natural light, LED lighting, daylight sensors and many more features that facilitate energy efficiency and conservation.

Main Entry and Client Reception Lobby

Visitors entering from the building’s drop-off loop are intuitively drawn to the main entrance, which features a canopy that provides shelter from the elements. Substantial glazing provides a view into the facility, and brings natural light inside. Glazing is featured along a line from the west side main entry, through to the east side façade, enabling a clear view all the way through the facility to the canopy of the grove of unique blue atlas cedar trees located just east of the facility.

Project Cost

$75,000,000

Size

108,000 sq ft

Completion

2018

Sustainable Features

  • The facility is designed to LEED Gold standards
  • Extensive natural light
  • LED lighting
  • Daylight sensors
  • Many more features that facilitate energy efficiency and conservation

Client

Ministry of Technology, Innovation and Citizens' Services

Location

Coquitlam, BC

Category

Healthcare