Victoria General Hospital Emergency Department Redevelopment

Back

Designed with patient care in mind.

In 2007, CEI was awarded the redevelopment of the emergency department at Victoria General Hospital. Working closely with the Vancouver Island Health Authority and facility user groups, our team focused on a single overarching objective: enhancing patient care through operational efficiency and flexibility.

The layout of the 5,200 square foot facility uses evidence-based and Lean design principles. The result is a truly integrated workspace which enables better communication among staff, and has the capacity to adapt to changes in patient care procedures and technology. CEI recommended a flexible, highly functional workstation design that uses a temporary “parking spot” approach, which different staff can inhabit as needed, reducing wasted empty space and accommodating different types of work and staff functions.

A separate waiting room was included in the design, for non-life threatening cases. This highly efficient “patient streaming” approach is based on a walk-in clinic model, allowing staff to prioritize based on severity. A separate pediatrics section with also has a dedicated waiting area, isolation beds and nurse station, to protect children from graphic or high-stress situations. State-of-the-art isolation rooms and a decontamination area have external access, specifically designed for managing pandemics and severe outbreaks.

Project Cost

$12,400,000

Size

5,200 sq ft

Completion

Sept 2009

Awards

Merit Award, 2010

Victoria Real Estate Board

Client

Vancouver Island Health Authority

Location

Victoria, BC

Category

Healthcare